Sadrazam Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı;
İstanbul Karagümrük’de 1550 de doğmuştur. Babası Kara Ali adında bir öküz nalbantı olduğundan kendisine "Öküz", ayrıca esmerliğinden ötürü “Kara”, Mısır'daki asi kölemenleri tepelemesi nedeniyle de
"kulkıran",Sultan I.Ahmet’in yedi yaşındaki kızı Gevherhan Sultan ile evlendiği için "Damat " lakaplarını almıştır. Fakat en yaygın lakabı "Öküz"dür
Bir rivayet ise şöyledir:
Babasının Öküz nalbantlığı dolayısıyla çevresindekilerce gizliden gizliye “Öküz”olarak adlandırılmış Mehmet Paşa’nın komuta ettiği ve İrana düzenlenen bir seferde, ordu komuta heyeti taarruz planları gözden geçirirken taşıma işlerinde kullanılan Öküzlerden biri çadır aralığından kafasını uzatıp gözlerini Öküz Mehmet Paşaya dikmiş ve böğürmeğe başlamış.Paşanın çevresindekiler önce kıs kıs, sonrada kahkahalarla gülmeye başlamışlar. Zeki ve yetenekli Paşa yavaşça yerinden kalkarak öküzün yanına gitmiş ve kulağına bir şeyler söyleyip yerine geçmiş.
Vezirlerine dönerek şöyle demiş:
“Bu hayvan bana ne dedi biliyor musunuz?Senin kim olduğunu biliyorum.Bir Öküz olarak asilliğinle bunca eşeğin arasında ne işin var? Bende kendisine her eşek sürüsünün başında mutlaka bir Öküz olması gerektiğini ilettim.
Öküz Mehmet Paşa kervan sarayı
Kuşadası İskelesi yakınlarında 17.yy'da 1618yılında yaptırmıştır.
Kervansaray, kalın ve yüksek duvarların çevrelediği dikdörtgen avlunun etrafında iki katlı, revaklı kapalı mekan vardır. Moloz taş ve devşirme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.
Küçük bir iç kale görünümünde olan kervansaray, en üst kısmı üçgen uçlu, sivri dendanelidir. Geniş avlu etrafında sıralanmış odalar vardır. Distan moloz tas ve tugla, içten ise kesme tasla insa edilmistir. Kuzey ve batiya açilan iki kapisi vardir. Ana giris, batidaki kapidandir. Bu kapinin sag ve solunda, kervansaraya gelenlerin kayitlarinin yapildigi ve kiymetli esyalarin emanete alindigi bölümler yer alir. Avlunun dört tarafi basik, iki katli revaklarla çevrilidir. Alt katta 28 kapi vardir. Bunlardan 15'i oda, digerleri bar, restoran, mutfak ve dükkan olarak kullanilmaktadir. Kuzeybatı ve güneydoğudaki köşelerde arkadan üst kata çıkan iki merdiveni bulunmaktadır.
Kervansarayın girişi kuzeyde olup, mermer kapı boşluğu kemerle örülmüştür. 1965 yilina kadar "Kursunlu Han" olarak anilan yapi, kayikçilar basta olmak üzere çesitli esnafin tamircilik yaptigi bir mekan olarak kullaniliyordu.
Günümüzde, turistlere yönelik Türk gecelerinin düzenlendigi mekan olarak bilinmekte ve otel ve turistik tesis olarak kullanılmaktadır. (Kuşadası Kent Konseyi Paylaşımıdır)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder